&

Notícies

10 anys del servei preparatori de persones en tractament de salut mental per trobar feina

L’Ajuntament de Sabadell juntament amb la Corporació Sanitària del Parc Taulí i l’Associació de Familiars de Salut Mental treballen conjuntament per a la prestació del servei prelaboral a Sabadell des de fa 10 anys.

Es tracta d’una metodologia adreçada a persones en edat laboral i en tractament de salut mental amb motivació per accedir al món laboral.  Les persones ateses des del servei són derivades principalment des del Centre de Salut Mental d’Adults i el Centre de Salut Mental Infantojuvenil de la Corporació Sanitària Parc Taulí. Subvenció de 276.570 € del Departament de Treball per a la prestació del servei.

L’objectiu és procurar la seva capacitació i habilitació en competències relacionades amb l’àmbit laboral: comunicació, relació amb companys i caps, treball en equip, ritme de treball, assistència i resistència a la jornada laboral, entre d’altres. Aquestes competències personals i laborals són considerades imprescindibles abans d’iniciar qualsevol  procés de recerca de feina.

Cada participant en el projecte compta amb un pla de treball individual, dissenyat a partir d’entrevistes personals i la coordinació amb els diferents professionals de l’equip tècnic i expert del Prelaboral,  així com les coordinacions amb els referents dels centres de salut on són atesos. Per donar suport a aquestes persones també es desenvolupa un treball directe amb les seves famílies com una part important en el procés de recuperació i de suport a un itinerari laboral.

D’altra banda, per facilitar el coneixement i posar en pràctica les competències desitjades s’han creat espais de simulació productiva real, principalment en equipaments municipals. Es tracta dels tallers de cuina, de serveis administratius, de pintura, bricolatge i pladur i de manteniment de jardineria i horta urbana, en els quals les persones participants poden adquirir o recuperar competències a l’entorn d’un ofici i començar a planificar un projecte d’inserció laboral.

La Junta de Govern Local ha acceptat avui la subvenció de 276.570 euros del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya per a la prestació del servei prelaboral durant el 2020. Aquest servei té enguany 35 places.

Xifres

Durant els 10 anys de funcionament s’ha atès des del servei més de 300 persones. Durant els darrers 5 anys s’han dut a terme 1.900 hores d’atenció individual, 3.500 sessions d’actuacions grupals i s’han establert 47 convenis de col·laboració amb diferents entitats sense ànim de lucre de la ciutat o departaments de l’Ajuntament de Sabadell. El percentatge de satisfacció de les persones usuàries i les entitats respecte el servei es manté anualment per sobre del 85%.

Aproximadament una tercera part de les persones ateses han iniciat un procés formatiu o laboral amb el suport i amb seguiment de l’Oficina Tècnica Laboral (OTL) al Vapor Llonch. L’OTL és un servei d’orientació i acompanyament laboral adreçat, d’una banda, a persones en tractament de salut mental en seguiment per part dels professionals d’un Centre de Salut Mental o de les Àrees Bàsiques de Salut i, d’altra banda, a empreses amb necessitat de personal que aposten per la integració laboral de persones d’aquest col·lectiu.

ImprimeixCorreu