El 80% dels joves continuen estudiant o treballant després del seu pas pel programa Coneixement d’Oficis
Més de 150 alumnes de setze centres d’ensenyament han assistit avui a la cloenda del projecte Coneixement d’Oficis de l’Ajuntament de Sabadell, un acte de reconeixement per l’alumnat, professorat i gremis que participen en aquesta activitat que enguany arriba a la setzena edició. Aquest projecte es va dissenyar per donar resposta a les necessitats dels centres educatius pel que fa a l'orientació professional.
Després de 16 anys en funcionament més de 2.200 alumnes hi han participat procedents de la totalitat dels centres d’ensenyament secundari de la ciutat. Les xifres indiquen que entre totes les edicions s’obté una mitjana del 80% d’èxit. Aquest és el percentatge d’alumnes que continuen principalment estudiant o bé comencen a treballar després del seu pas per aquest programa. Els resultats són en base al seguiment que es fa al cap de sis mesos.
Coneixement d’Oficis és un programa adreçat a alumnes de 2n cicle d’ESO i educació especial que assisteixen un cop a la setmana a tallers pràctics en les instal·lacions del Vapor Llonch, de Cal Molins i el Parc Central per tenir un primer contacte amb oficis relacionats amb les especialitats d’electricitat, energies renovables, automoció, vehicles elèctrics, indústria 4.0, Economia Social i Solidària, fusteria, metall, cuina i restauració i fleca i pastisseria.
Per complementar aquests tallers l’alumnat també realitza una activitat d’autoconeixement en què aprèn a identificar les seves fortaleses, competències i habilitats adquirides a partir de les seves experiències personals i àrees d'activitat. Els centres que participen integren aquestes sessions dins la programació acadèmica, de manera que aquests joves fan més de 80 hores d’escolarització.
El programa pretén ser un element motivador dels alumnes, especialment d’aquells en risc d’abandonament escolar o d’aquells que no tenen clar cap a on orientar el seu futur professional, i facilitar la definició del seu itinerari professional. Un element clau i d’èxit és la coordinació amb els centres educatius que col·laboren, tant en la detecció de necessitats, com en el desenvolupament dels tallers amb la col·laboració dels Gremis i associacions empresarials. Hi col·laboren el Centre Metal·lúrgic, el Gremi d'Instal·ladors Electricistes i Fontaneria de Sabadell i Comarca, el Gremi de Tallers de Reparació d'Automòbils de Sabadell i Comarca, el Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, Fundació EURECAT i el Centre de Recursos del Vehicle Elèctric.
Els centres participants en aquesta edició han estat l’Institut Sabadell, Arraona, Agustí Serra, Ferran Casablancas, Joan Oliver, Jonqueres, Les Termes, Pau Vila, Ribot i Serra, Miquel Crusafont, Vallès, La Serra, Salesians Sabadell, el Centre d’Educació Especial Francesc Bellapart, l’Escola d'Educació Especial Xaloc i el Centre Especial d’Educació Secundària Xalest.
Aquest projecte municipal, compta amb el suport del Servei d’Ocupació de Catalunya, i de les associacions professionals que hi participen. Forma part de les accions específiques per a joves que es fan des de l’Ajuntament que en conjunt va atendre l’any passat més de 2.702 joves menors de 30 anys.