El Vapor Llonch, seu del departament de Treball i Empresa de l'ajuntament de Sabadell, treballa per oferir una oportunitat  a qualsevol ciutadà per encaminar el seu futur professional, trobar una feina, millorar la seva formació, adquirir experiència laboral, posar en marxa i consolidar un negoci o conèixer dades socioeconòmiques de la ciutat.

L’objectiu del Vapor Llonch és impulsar el desenvolupament del territori amb criteris de reequilibri social i econòmic, des de la vessant de la concertació, la qualitat en els serveis, la promoció de la igualtat d'oportunitats, el foment de la competitivitat, la innovació i l’aprofitament sostenible dels recursos públics i privats per a tots els ciutadans i les ciutadanes. 

Àmbits d’actuació

La tasca del Vapor Llonch presenta tres àmbits d’actuació:

El Territori: Es treballa per consolidar el paper estratègic de la ciutat de Sabadell a través del diagnòstic, la planificació, la concertació i la cooperació. Es compta amb el suport de l'Observatori de l'Economia Local, que recull les dades i analitza la realitat socioeconòmica de la ciutat.


L’Empresa: Des del Vapor Llonch es dóna suport a la creació i consolidació d'empreses amb un equip tècnic. A més, s'ofereix formació i es gestiona el Viver d’Empreses.


Les persones:

  • Orientació Laboral: Assessorem individualment per ajudar a les persones a trobar feina.
  • Intermediació: Es disposa d'un equip de professionals al servei de les empreses i les persones per detectar necessitats i oportunitats laborals i facilitar la incorporació dels treballadors i les treballadores.
  • Ocupació: Des del Vapor Llonch s'ofereixen programes de formació i treball destinats a persones en atur. Es proporciona coneixements i habilitats laborals per capacitar professionalment a les persones. Els assistents signen un contracte laboral temporal i obtenen experiència i recursos formatius.
  • Formació: Des del Vapor Llonch s'enceten accions només formatives per qualificar professionalment els treballadors i les treballadores. També es desenvolupen accions formatives adreçades a emprenedors i emprenedores.

Façana de l'edifici Vapor Llonch, seu del servei de Promoció Econòmica de Sabadell


Història del Servei

La regidoria de promoció Econòmica i Comerç de l'Ajuntament de Sabadell funciona des de l'any 1984 i s'estableix al Vapor Llonch l'any 1991.

Es troba ubicat en un edifici que data del segle XIX, rehabilitat i recuperat per a la ciutat, ubicat a la ctra. de Barcelona, 208 de Sabadell a tocar de la Gran Via de Sabadell, un dels eixos principals de comunicació de la ciutat, i és fàcilment accessible des de l’entrada sud o centre. També té una òptima connexió amb transport públic urbà i interurbà i està a menys de 10 minuts del centre de la ciutat i de la parada Sabadell Estació dels Ferrocarrils de la Generalitat. L’edifici compta també amb un pati exterior amb capacitat per l’aparcament de vehicles si es desitja.

 

Història de l'edifici

1836. El vapor com a font d'energia apareix a Sabadell l'any 1836. S'inicia un procés de modernització de la indústria tèxtil llanera sabadellenca. Ràpidament les fàbriques passen a denominar-se popularment Vapors quan incorporen aquesta font d'energia.

1875. Els orígens de l'edifici del Vapor Llonch es remunten a l'any 1875. La família Llonch i Sanmiquel continua les passes que va donar el seu pare Feliu Llonch i Mates, soci de l'empresa Llonch S.A. La fabricació de teixits de llana va ser l'activitat principal durant molts anys del Vapor, que va esdevenir una de les fàbriques més importants de Sabadell del darrer terç del segle XIX.

1978. L'activitat tèxtil del Vapor acaba l'any 1978 i l'illa ocupada per l'edifici rep la qualificació de zona de transformació d'ús. L'Institut Català del Sòl compra l'edifici i cedeix la major part a l'Ajuntament de Sabadell l'any 1987 per a equipament social i educatiu. Una petita part de l’edifici resta per a aprofitament privat.

1989. L'Ajuntament de Sabadell rehabilita l'edifici del Vapor Llonch gràcies a un projecte de Formació i Treball denominat Escola Taller de Can Llonch. Els alumnes treballadors/res porten a terme els treballs de rehabilitació durant els anys 1989, 1990 i 1991.

1991. El Vapor Llonch es converteix en l’espai des d’on l’Ajuntament desenvolupa un treball centrat en afavorir les polítiques actives d'ocupació.

2015. 25è aniversari del Vapor Llonch com a seu del servei de Promoció Econòmica.

[Més apunts històrics]